Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizza wiejska z jajkiem i kiełbasą

Pizza wiejska z jajkiem i kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8585

Dodano:

Odsłon: 4374

Pizza wiejska z jajkiem i kiełbasą przekąski Jajko nie jest typowym składnikiem pizzy, ale na tyle ciekawym, że postanowiłam po raz kolejny umieścić je na liście składników, tym razem nie jajko sadzone a na twardo:). Efekt prezentuję poniżej.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanka mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • ...
  • Dodatki:
  • 150g mozzarelli
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 1 mała kiełbasa
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypiorek do posypania
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi.

  2. Placek smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami. Układamy kolejno: starty ser mozzarella, pokrojone w plastry jajka i kiełbasę, kukurydzę.

  3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią.

  4. Przed podaniem posypujemy pizzę posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń