Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z patelni

Pizza z patelni

Autor:

Przepisów i artykułów: 203 Ocena: 4326

Dodano:

Odsłon: 21838

Gdy naszła mnie ochota na domową pizzę, to nawet chwilowy brak piekarnika nie stanowił żadnej przeszkody. Łatwy, tani i szybki sposób na doskonałą pizzę.

Składniki

  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki
  • Ciepła woda 5-6 łyżek
  • Ser 6 plasterków
  • Szynka 6 plasterków
  • Cebula 1 szt
  • Pomidor 3 plasterki
  • Pieczarki 5 szt
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • Przyprawy: czosnek granulowany, zioła prowansalskie
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pieczarki obrać i pokroić w trochę grubsze talarki. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Odłożyć je do osobnego naczynia. Cebulę obrać i przekroić na pół. Każdą połówkę pokroić w cienkie paski. Lekko je posolić i wrzucić na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek i podsmażyć. Odłożyć do osobnego naczynia.

  2. Do miski wsypać mąkę, dodać olej, wodę oraz sól. Wszystko ugniatać do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkować do wielkości patelni.

  3. Patelnie z odrobiną oliwy z oliwek rozgrzać. Położyć ciasto i smażyć na małym ogniu, aż się spód zarumieni. Przewrócić na drugą stronę i zdjąć na chwilę z ognia.

  4. Wierzch ciasta posmarować przecierem pomidorowym. Ułożyć ser, szynkę, pomidory, wcześniej podsmażoną cebulę oraz pieczarki (kolejność i ilość składników dowolna, wg uznania). Posypać czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi. Patelnie położyć z powrotem na mały ogień i smażyć pizzę, aż jej spód się zarumieni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń