Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza ze świeżą rukolą

Pizza ze świeżą rukolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 906

Dodano:

Odsłon: 1064

szukałam oryginalnej włoskiej pizzy. Kwintesencja to ciasto oraz niewielka ilość dobrych składników.

Składniki

  • Porcja na 2 duze pizze, Ciasto:
  • Drożdże 4/5 dkg, cukier 3 łyżeczki
  • Mąka (ok. 3 szklanek - czyli 0,5 kg)
  • Sól 1,5 łyżki, bułka tarta do podsypania
  • Woda ciepła 250 ml (szklanka)
  • "Sos" :
  • Koncetrat pomidorowy ( Łowicz, np. pudliszki jest b. kwaśny)
  • Garść świeżej bazylii
  • Zioła po łyżce: tymianek, oregano
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Dodatki:
  • Szynka Prosciutto lub szwarcwaldzka (wędzona) - paczka
  • Salami z pieprzem lub zwykłe - ok. 10 plasterków
  • Ser żółty - 250
  • Oliwki
  • Rukola
  • Pomidorki chery
  • Oliwa czosnkowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Robimy zaczyn: drożdze rozcieramy z cukrem dodajemy ok. 50 ml ciepłej wody, dodajemy tyle mąki by zaczyn miał konsystencję śmietany (ok. 2/3 łyzek). Przykrywamy odstawiamy na 15 min.
    W międzyczasie: koncetrakt wkładamy do rondelka dodajemy pół szklanki wody, posiekaną bazylię, zioła, oraz przeciśnięte przez praskę zabki czosnku. Chwilę gotujemy.
    Do zaczynu dodajemy mąkę. Niestety ja to robię na oko ponieważ chodzi o to by ciasto dość "luźne" - ale nigdy nie zużywam więcej jak 3 szklanki (łącznie z zaczynem.) dodajemy tez wodę - ale zostawiamy sobie 5o ml. Ponieważ po wyrobieniu ciasta w tej włąsnie małej ilości wody rozpuszczamy sól - i ocywiście dodajemy do ciasta. Tu przeważnie trzeba dodać jeszcze łyżkę maki. Ciasto może stac godz. lub 4 - zależy od nas. Natomiast ja w między czasie dwa razy je "przerabiam". Cisto odstawione zwilżyć wodą żeby się nie zsychało lub oliwą z oliwek jeśli mamy.
    Po wyrośnięciu dzielimy na 2 części.
    Rozwałkowujemy bardzo cieniutko (staramy się okrąg). Obficie podsypujemy mąką (nadmiar potemmożna zdmuchnąć lub zdjąć pędzelkiem).
    Ja na koniec podsypujeciasto bułką tartą, od spodu i z wierzchu. Na to kaldziemy nasz sosik, starty ser. Ja 1 sztukę robię z szynką wędzoną a drugą z salami i oliwkami. Pizza piecze się błyskawicznie - 10/15 min w 180 stopniach z termoobiegiem.
    Rukolę myjemy i polewamy ją oliwą czosnkową. Pomidorki kroimy na pół i tez dodajemy do rukoli całość mieszamy i podajemy na upieczonej pizzy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń