Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 17939

Dodano:

Odsłon: 26278

Po prostu fantastyczne!

Składniki

  • szynka wieprzowa, 0,5 kg
  • papryka czerwona (+kawałek suszonej chili), 1
  • marchew duża, 1
  • sól, pieprz, ziele angielsie, liśc laurowy
  • ziemniaki, ok. 2 kg
  • Jaja, 2-3
  • Mąka pszenna, 3 łyżki
  • olej do smażenia
  • śmietana (12%)
  • czerwona papryka w proszku
  • mąka pszenna + masło na zasmażkę
  • czosnek do sosu (jeśli ktoś lubi)
  • koncentrat pomidorowy, ok. 1 łyżka
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte mięso pokroic w grubą kostkę, oprószyc solą i papryką. Zezłocic na oleju.

  2. Paprykę pokroic w paski, marchew w plasterki, cebulę w piórka i dodac do mięsa. Razem podsmażyc. Podlac wodą, dodac przyprawy i koncentrat, dusic do miękkości.

  3. Z mąki i masła przygotowac zasmażkę, dodac do sosu mięsnego. Gotowac na wolnym ogniu do zagęszczęnia.

  4. Obrane i umyte ziemniaki zetrzec na drobnej tarce. Dodac jaja, mąkę, przyprawic solą. Wymieszac. Z ciasta smażyc placki z obu stron na złoto (o śr. ok. 20cm i grubości 1 cm).

  5. Gotowy placek wyłoc na talerz, delikatnie zwilżyc samym sosem, złożyc na pół, polac sosem z kawałkami mięsa. Na środku wyłożyc dużą łyżkę śmietany i posypac papryką w proszku. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

glazter2007 09 października 2011 Lideczko , rewelacja . Rodzina nakarmiona i zachwycona . Dziekuję i pozdrawiam.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń