Do góry

Desery Przepis na:

Placek z jeżynami i płatkami migdałowymi

Placek z jeżynami i płatkami migdałowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18985

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Placek z jeżynami i płatkami migdałowymi"

Składniki

  • 40 dag jeżyn
  • 20 dag malin
  • 20 dag czerwonych porzeczek
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki kisielu cytrynowego (w proszku)
  • 25 dag masła albo margaryny
  • 25 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • tłuszcz i tarta bułka do blachy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Porzeczki oderwij od gałązek. Maliny oraz jeżyny przebierz. Owoce szybko opłucz i dobrze osącz na sitku. Potem rozsyp na ściereczce, poczekaj, aż wyschną.

  2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania, kolejno dodaj żółtka. Mąkę pszenną przesiej z kisielem cytry nowym oraz proszkiem do pieczenia.

  3. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Schłodzone białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszaj do ciasta. Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Na spodzie blachy rozsmaruj ciasto. Wyrównaj wierzch.

  4. Na cieście rozsyp przygotowane wcześniej owoce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. 50 minut.

  5. Gotowy placek wystudź. Przed podaniem posyp go cukrem pudrem oraz płatkami migdałowymi. Wcześniej możesz je uprażyć na suchej patelni (dzięki temu będą jeszcze bardziej chrupiące).

  6. ok. 70 minut. 1 porcja 270 kcal.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń