Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z jeżynami i płatkami migdałowymi"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Porzeczki oderwij od gałązek. Maliny oraz jeżyny przebierz. Owoce szybko opłucz i dobrze osącz na sitku. Potem rozsyp na ściereczce, poczekaj, aż wyschną.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania, kolejno dodaj żółtka. Mąkę pszenną przesiej z kisielem cytry nowym oraz proszkiem do pieczenia.
Porcjami wsyp do ucieranej masy. Schłodzone białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszaj do ciasta. Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Na spodzie blachy rozsmaruj ciasto. Wyrównaj wierzch.
Na cieście rozsyp przygotowane wcześniej owoce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. 50 minut.
Gotowy placek wystudź. Przed podaniem posyp go cukrem pudrem oraz płatkami migdałowymi. Wcześniej możesz je uprażyć na suchej patelni (dzięki temu będą jeszcze bardziej chrupiące).
ok. 70 minut. 1 porcja 270 kcal.Źródło: Tina