Do góry

Desery Przepis na:

Placek z rabarbarem i kruszonką

Placek z rabarbarem i kruszonką

Autor: Dolcevita-in-my-kitchen

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 1146

Dodano: 23.05.2018

Odsłon: 4202

Domowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Można zrobić je z kwaśnym mlekiem i jogurtem, można zamiast tego użyć maślanki, ciasto jest pyszne. Taki zwykły placek na codzień do książki i herbatki. A najlepiej smakuje podane z bitą śmietaną.

Składniki

  • 120 g cukru( najlepiej drobnego)
  • 60 g masła
  • 1 paczuszka cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g kwaśnego mleka
  • (zamiast jogurtu i kwaśnego mleka można użyć maślanki)
  • 270 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 500 g rabarbaru
  • Na kruszonkę:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 paczuszka cukru wanilinowego
  • 75 g zimnego masła
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto ucierane powinny mieć jednakową temperaturę( temperaturę pokojową). Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sitko i przetrzeć ewentualne grudki.

  2. Masło, cukier i cukier wanilinowy utrzeć na puch. Pojedynczo dodawać jajka i ciągle ucierać. Mąkę, jogurt i kwaśne mleko na przemian dodawać do ciasta, już nie ucierać, tylko delikatnie zamieszać, do połączenia składników.

  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki. Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki i rozłożyć na cieście.

  4. Kruszonka:
    Mąkę, cukier, cukier wanilionowy i masło szybko zagnieść. Następnie rozdrabniać w dłoniach i sypać po rabarbarze i cieście. W temperaturze 170 stopni piec 45-50 minut na złoty kolor. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, polać lukrem. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń