Do góry

Desery Przepis na:

placek ze śliwkami - sam się robi :)

placek ze śliwkami - sam się robi :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2068

Dodano:

Odsłon: 7728

najłatwiejszy, drożdżowy placek jaki znam :) no i nie znoszę szorowac blaszek, gdy ciasto przywiera, a ten sposób mnie od tego uwalnia :) 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami i reszta robi się sama:)

Składniki

  • śliwki - 0,5 kg
  • mąka orkiszowa - 2 szklanki
  • Jajo kurze - 2 szt
  • masło - 2 łyżki
  • cukier trzcinowy - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • drożdże instant - 1 opakownaie (saszetka)
  • mleko - 2 łyżki (ciepłe)
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mieszam w misce suche składniki, dodaję more i mieszam drewnianą łychą powoli formując kulę.
    Jeśli ciasto bardzo się klei do misy, formuję kulę dłonią.

  2. Nagrzewam piekarnik do ok 50 stopni, wyłączam grzanie i wstawiam do niego ciasto przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość - 20/30 minut.

    Jeśli mam zajęty piekarnik.... to trwa to dłużej, 40-60 minut. Wtedy stawiam ciasto w innym ciepłym miejscu - przykryte ściereczką ( obok kuchenki, gdzie gotuję)

  3. Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
    Odwracam misę do góry nogami nad blachą - i siup, kula spada na blachę.
    Trochę ją rozciągam łychą lub dłonią na placek.

  4. Śliwki dokładnie myję pozbawiam pestek, kroję na połówki i układam na cieście.
    Piekę w 180 stopniach 30 minut.
    Po wyłączeniu piekarnika, ciasto zostawiam jeszcze na 5 minut i dopiero wyjmuję z piekarnika.

    5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami :- reszta robi się sama:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 września 2017 Uhm, smaki z dzieciństwa, gdy babcia takie robiła. Aż ślinka leci na sam widok, pychotka, 6+ :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń