Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki kukurydziane

Placki kukurydziane

Autor: nelakornelia

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 678

Dodano: 08.10.2010

Odsłon: 5197

Bardzo proste w wykonaniu, co wcale nie ujmuje im smaku

Składniki

  • ziarna kukurydzy, 3 szklanki
  • roztrzepane żółtka, 3 sztuki
  • mąka, 1/4 szklanki
  • sól i pieprz do smaku
  • proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
  • białka ubite na sztywno, 3 sztuki
  • olej, 4 szklanki
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wlać żółtka do kukurydzy, dokładnie wymieszać.

  2. Przesiać razem mąkę, sól, pieprz i proszek do pieczenia, wsypać do kukurydzy.

  3. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.

  4. Podgrzać olej na średnim ogniu do temperatury 180 st.

  5. Wykładać ciasto łyżką na gorący olej. Po usmażeniu jednej strony placków, odwrócić. Wyjmować, gdy się przyrumienią. Podawać odrazu. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nelakornelia 09 października 2010 tak mogą być z puszki, a latem, gdy kukurydza jest, nawet surowa, chrupka i soczysta, to mogą być jej świeże ziarna, które "dojdą" na patelni podczas smażenia :)

40 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 08 października 2010 nelakornelia jak zwykle mam pytanie:)
Te trzy szklanki ziarna kukurydzy to z puszki rozumiem?
Uwielbiam kukurydzę, całe lato gotowałam kolby i wcinałam z masełkiem i solą, zimą pocieszam się puszkowaną...
Twoje placuszki pewnie smakują wybornie, więc chętnie wykorzystam przepis...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 08 października 2010 jadłam już różne placki, głównie na słodko, takie sobie kombinowałam :-) ale takich jeszcze nie jadłam i musze koniecznie spróbowac :-)

40 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń