Do góry

Śniadania Przepis na:

Placki twarogowe z sosem malinowym

Placki twarogowe z sosem malinowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 564

Dodano:

Odsłon: 2959

Puszyste placuszki na bazie twarogu z sosem malinowym pasują zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Smacznego ;)

Składniki

  • Placki:
  • 230 g zmielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Sos malinowy:
  • 200 g świeżych malin
  • 50 g cukru
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka, cukier puder i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie razem ucieramy.

    Białka jajek ubijamy, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

    Smażymy na rumiano na średnim ogniu (smażyłam bez tłuszczu, ale mając patelnię, do której jedzenie lubi przywierać polecam ją lekko natłuszczać).

    Maliny razem z cukrem wrzucamy do rondla i podgrzewamy do czasu, aż sos zacznie gęstnieć.

    Polewamy nim usmażone placuszki i całość oprószamy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń