Do góry

Dania główne Przepis na:

placki z cukinii z miętą

placki z cukinii z miętą

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 204

Dodano:

Odsłon: 5589

pomysł na wykorzystanie cukinii, pieczona razem z serem nabiera pysznego smaku i oryginalnego aromatu dzięki listkom mięty, na dodatek robi się je błyskawicznie :) przepis znaleziony na wyrwanej kartce z jakiegoś starego numeru gazety Tina

Składniki

  • cukinia, 40 dag
  • jajko, 1
  • Bułka tarta, 3 łyżki
  • żółty ser ( starty), 5 łyżek
  • posiekana świeża mięta, 1 łyżka
  • pieprz sól
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. posolić i odstawić na 10 minut żeby puściła sok.

  2. odciśnięty miąższ cukinii wymieszać z startym żółtym serem, bułką tartą, miętą, i jajkiem, doprawić pieprzem.

  3. w oryginalnym przepisie smaży się niewielkie placuszki na oleju. Dla mnie było to zbyt tłuste więc rozgrzałam piekarnik do 180 stopni i wyłożyłam ciasto cukiniowe na blasze w piekarniku. Ustawiłam termoobieg ( pieczenie góra dół) i piekłam przez 15 minut do uzyskania złotego koloru i chrupiących brzegów. Blaszkę nasmarowałam oliwą.

  4. Placuszki najlepiej smakują z sałatka z pomidorków : 3 pomidory i 1 małą cebulę pokroić i wymieszać, doprawić łyżką oliwy i octu utartymi z solą i pieprzem. Kiedy wszystko jest już na talerzach do pełni smaku wystarczy jeszcze tylko łyżka gęstego jogurtu naturalnego.

  5. smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń