Mega smaczne placuszki z kalarepy i młodych listków botwinki z czerwonymi łodyżkami. Robi się je szybko, ale jeszcze szybciej giną ze stołu.
Placki z kalarepy
Składniki
- kalarepa 175 g ( po obraniu )
- młode listki i łodygi botwinki 50 g
- 1/4 średniej cebuli
- 1 duże jajko
- 1 raczej płaska łyżka mąki pszennej
- czosnek staropolski 1/2 łyzeczki
- sól, pieprz
- kiełki
Składniki
- kalarepa 175 g ( po obraniu )
- młode listki i łodygi botwinki 50 g
- 1/4 średniej cebuli
- 1 duże jajko
- 1 raczej płaska łyżka mąki pszennej
- czosnek staropolski 1/2 łyzeczki
- sól, pieprz
- kiełki

Etapy przygotowania
Kalarepę obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Sok który puści odlewamy. Wypłukaną botwinkę lekko siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Podsmażoną botwinkę dodajemy do odciśniętej kalarepy. Dodajemy resztę składników, mieszamy i przyprawiamy.

Smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony. Podajemy z kiełkami.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2244

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 31
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2244

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 31



Składniki
- kalarepa 175 g ( po obraniu )
- młode listki i łodygi botwinki 50 g
- 1/4 średniej cebuli
- 1 duże jajko
- 1 raczej płaska łyżka mąki pszennej
- czosnek staropolski 1/2 łyzeczki
- sól, pieprz
- kiełki
Kalarepę obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Sok który puści odlewamy. Wypłukaną botwinkę lekko siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Podsmażoną botwinkę dodajemy do odciśniętej kalarepy. Dodajemy resztę składników, mieszamy i przyprawiamy.
Smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony. Podajemy z kiełkami.