Do góry

Dania główne Przepis na:

Placuszki wielowarzywne

Placuszki wielowarzywne

Autor:

Przepisów i artykułów: 940 Ocena: 24455

Dodano:

Odsłon: 12937

Dzisiaj zapraszam na placuszki wielowarzywne, które są proste i błyskawiczne w przygotowaniu, ale za to bardzo smaczne i pożywne. Smaki użytych składników świetnie się komponują. Możemy wyczuć w nich delikatnie słodką nutę, którą nadaje marchewka, a z dodatkiem kwaśnej śmietany placuszki smakują jeszcze lepiej. Serdecznie polecam :D

Składniki

  • 2 ziemniaki
  • 2 małe cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ustawiamy na sitku i odciskamy z nadmiaru wody. Cukinie pozbawiamy twardych końców i również ścieramy je na tarce o drobnych oczkach, posypujemy delikatnie solą, odstawiamy na chwilę, a następnie dokładnie odciskamy. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok, zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą dodajemy do startych warzyw.

  2. Do odciśniętych z nadmiaru wody ziemniaków i cukinii dodajemy strate na drobnych oczkach marchewki, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, obie mąki, sól, śmietanę oraz dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

    * Jeśli masa wydaje nam się zbyt rzadka, dodajmy więcej mąki.

  3. Porcje powstałej masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy je z obu stron na delikatnie złoty kolor.

    * Placuszki po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym i odsączmy je z nadmiaru tłuszczu.

  4. Gotowe placuszki podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

  5. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Bellapi 19 czerwca 2016 Dziękuję Ci bardzo za ten przepis. Jeszcze nigdy nie widziałam żeby moja 6 letnia córcia tak pałaszowała placki:). Normalnie byłam w szoku.
Przepyszne :)
Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Orionka 18 czerwca 2016 Pięknie wyglądają i muszą super smakować. Koniecznie wypróbuję :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń