Do góry

Przekąski Przepis na:

Placuszki z cukini z serem żółtym i sosem tzatziki

Placuszki z cukini z serem żółtym  i sosem  tzatziki

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 232

Dodano:

Odsłon: 2129

Bardzo lubię cukinię w każdej postaci , dzisiaj przygotowałam przepyszne placuszki z sosem tzatziki .

Składniki

  • Cukinia 800 g
  • Mąka pszenna 8 łyżek
  • Ser żółty 200 g
  • Jajka 4 szt
  • Czosnek 3 duże ząbki
  • Natka pietruszki 3 duże łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Czarny pieprz - do smaku
  • Sól 1 łyżeczka
  • Olej rzepakowy
  • Składniki na sos tzatziki :
  • Ogórek szklarniowy
  • Jogurt typu greckiego 200 g
  • Koperek 2 duże łyżki
  • Czosnek 3 ząbki
  • Sól
  • Pieprz czarny
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinię dokładnie umyć , odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach .Startą cukinię lekko solimy ,odstawiamy na 10 minut , i odciskamy z nadmiaru wody .
    .

  2. Cukinię wymieszać 1 łyżeczką soli i jajkami .
    Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę , natkę pietruszki posiekać , ser
    żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach .

  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , czosnkiem , natką pietruszki
    i serem żółtym .Wszystko połączyć z cukinią . Na patelni rozgrzać olej .
    Masę nabieramy dużą łyżką i formujemy małe placuszki .Smażymy z obydwu stron na złoty kolor . Podajemy z sosem tzatziki .

  4. Sos tzatziki :
    Z ogórka ściągamy skórkę ,trzemy na tarce o grubych oczkach , oprószamy solą odstawiamy na 10 minut , odciskamy z nadmiaru wody
    Koperek siekamy , czosnek przecisnąć przez praskę .
    Jogurt łączymy z ogórkiem ,koperkiem i czosnkiem .Dodajemy przyprawy
    sól i pieprz . Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń