Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak

Pleśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 783

Dodano:

Odsłon: 738

Pyszne ciasto z jabłkami i bezą, tanie, smaczne i ładnie się prezentuje.

Składniki

  • Maka pszenna 4 szklanki
  • Margaryna tortowa 1 kostka 250g
  • Cukier 1,5 szklanki
  • Kakao 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Jabłka 1 kg
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1.Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier pół szklanki i margarynę siekamy na stolnicy nożem i zagniatamy ciasto. Jeżeli jest za gęste dodajemy trochę mleka.Rozdzielamy na trzy części.Do jednej z nich dodajemy kakao.

    2.Dwie części ciasta wkładamy na 15 min do zamrażalki.Białka ubijamy ze szczypta soli,dodajemy 1szkl cukru.

    3.Jasnym ciastem wykładamy blachę, na to dajemy uprażone i przestudzone jabłka, na jabłka ścieramy na tarce drugą jasną część ciasta. Na ciasto dajemy pianę z białek. Na wierzch ścieramy na tarce ciemne ciasto.

    4.Pieczemy 40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń