Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak

Pleśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 410 Ocena: 5110

Dodano:

Odsłon: 862

Przepis dostałam z 40 lat temu od bratowej. Ciasto wilgotne, bardzo kruche i pyszne.Często je piekę, bo go lubimy.

Składniki

  • CIASTO KRUCHE:
  • -5 żółtek -3 łyżki cukru -250 g.masła albo margaryny -2 łyżki smalcu
  • -4 szklanki mąki -3 łyżeczki proszku do piecz.
  • do 2 części ciasta:-1 łyżka kakao
  • BEZA:-5 białek -1 szklanka cukru -1 budyń różowy
  • OWOCE: ok.-1,5 kg.jabłek w cząstkach
  • dodatkowo:-garść tartej bułki -cukier z cynamonem
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i tłuszczem. Przesiać mąkę, z proszkiem i zagnieść. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i zagnieść. Jedną częścią ciasta wyłożyć blachę.25x42 wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Ciasto posypać bułką tartą. Rozłożyć pokrojone jabłka.Posypać cukrem z cynamonem.

  3. Pokruszyć na jabłka ciasto ciemne.

  4. beza-Ubić białek ze szczyptą soli, potem cukrem. Do białek przesiać budyń i wymieszać. Białka wyłożyć na ciemne ciasto.

  5. Na górę pokruszyć ostatnie ciasto

  6. Piec ok.50 min.w 175*.C.
    Po przestygnięciu, oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 12 stycznia Oj tak. Bardzo smaczne. Kiedyś moja mama piekła go prawie w każdą niedzielę. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ElMar 09 stycznia To ciasto kojarzy mi się zawsze z wizytą u babci. Jak robiłam nigdy mi nie wyszło tak smaczne:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 09 stycznia Ciasto mojego dziecinstwa, juz nie pamietam, czy robilo sie z budyniem...bardzo smaczne :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 09 stycznia Uwielbiam, tylko ja zamiast budyniu czasem daję kisiel ;-D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 09 stycznia Uwelbialam to ciasto jak bylam mala! u nas po przerobkach zostalo ciastem paćkanym :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 stycznia No i tu jest podobnie, też babcine wypieki przychodzą mi na myśl :)
Ciacho jest świetne, samo się rozpływa w ustach. Jedliśmy je ostatnio podczas świąt, super :)
Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń