Do góry

Zupy Przepis na:

Podkręcona zupa grzybowa

Przepis dnia 2014-09-18
Podkręcona zupa grzybowa

Autor: Dzi

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 193

Dodano: 16.09.2014

Odsłon: 5160

Przepyszna zupa-krem z grzybów leśnych, świeżych jak i suszonych, podrasowana słodkim winem Porto.Polecam!

Składniki

  • 1/2 szklanki/120 ml Madery lub Porto
  • 3 szklanki/720 ml bulionu drobiowego
  • 30 g suszonych grzybów leśnych
  • 4 łyżki/55 g masła
  • 3 pory (białe i jasnozielone części), wypłukane i pokrojone w kostkę
  • 1 średnia cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka/225 g świeżych grzybów, oczyszczonych i pokrojonych w plasterki
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki/480 ml ​​bulionu grzybowego lub wołowego
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka/240 ml crème fraîche lub kwaśnej śmietany
  • posiekany koperek (opcjonalnie)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W małym rondelku wymieszaj wino, pół szklanki/120 ml bulionu drobiowego i suszone grzyby. Doprowadź mieszankę do wrzenia i natychmiast zdejmij z ognia. Odstaw na co najmniej 30 minut.

  2. Po tym czasie przecedź mieszankę przez gęste sitko wyłożone ręcznikiem papierowym lub gazą w celu usunięcia jak największej ilości piasku. Odciśnij dodatkowo same grzyby i opłucz je pod bieżącą wodą, po czym włóż je ponownie do bulionu z winem.

  3. W międzyczasie, w rondlu w którym będziemy gotowali zupę rozpuść masło, wrzuć pory z cebulą i smaż na średnim ogniu do miękkości, przez około 10 minut. Dodaj świeże grzyby i smaż aż zmiękną i zaczną puszczać wodę, przez kilka minut. Posyp całość mąką i dokładnie wymieszaj.

  4. Następnie wlej przygotowaną mieszankę z winem wraz z grzybami i gotuj cały czas mieszając, aż bulion zgęstnieje i nie będzie już grudek. Stopniowo dolewaj pozostałe 2 1/2 szklanki/600 ml bulionu z kurczaka i bulion grzybowy lub wołowy, cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem.

  5. Zwiększ ogień, doprowadź zupę do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego i gotuj delikatnie, aż grzyby będą już całkowicie ugotowane, przez około 30 minut. Po tym czasie, za pomocą blendera zmiksuj zupę, zostaw jednak trochę grzybów w stanie nienaruszonym. Ja wyjęłam część przed zmiksowaniem i później włożyłam je ponownie do zupy. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.

  6. Wyłóż zupę do miseczek wraz z dużą łychą crème fraîche lub śmietany, posyp koperkiem i podawaj.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń