Do góry

Śniadania Przepis na:

Podpłomyki z jajkiem i mangowym chutney wg Jamiego Olivera

Podpłomyki z jajkiem i mangowym chutney wg Jamiego Olivera

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2275

Dodano:

Odsłon: 393

Przepis pochodzi z ostatniej książki Jamiego " 5 Składników". Książka zawiera w sobie mnóstwo inspiracji które przygotujemy w zaskakująco szybkim tempie i z minimalnej ilości produktów. Oprócz tytułowych 5 składników Jamie podaje składniki bazowe, które występują we wszystkich daniach i są podane na pierwszych stronach książki. U mnie wersja bez chilli.

Składniki

  • 2 jajka najlepiej od szczęśliwych kurek
  • 1,5 łyżki mąki samorosnącej ( ja takowej nie miałam więc wzięłam pszenną i dodałam szczyptę proszku do pieczenia )
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego ( u mnie typ grecki )
  • 1 łyżka chutney mangowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka oliwy
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W rondelku gotujemy wodę. Gdy będzie się mocno gotowała powoli wkładamy jajka i gotujemy dokładnie 5 1/2 min., po czym przelewamy zimną wodą.
    W misce mieszamy mąkę ze szczyptą soli, 1,5 łyżki jogurtu naturalnego i jedną łyżką oliwy. Zagniatamy ciasto. Formujemy owalny pacek o grubości ok. 1/2 cm.
    Smażymy na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni.
    Ok. 3 min z każdej strony.
    Na talerz przekładamy podpłomyk, smarujemy chutneyem, kładziemy wcześniej obrane jajka, oprószamy solą i pieprzem.
    Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń