Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Poduszeczki z serkiem topionym"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Opłukane i osuszone piersi kurczaka kroję w większą kostkę, oprószam przyprawą i smażę na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.
Mąkę siekam z margaryną, dodaję jogurt, sól, zioła i cukier. Ciasto zagniatam i dzielę je na części. Kolejno rozwałkowuję je na wysypanej mąką stolnicy. Wykrajam kwadraty o wymiarach ok. 6 x 6 cm. Na połowę rozkładam po trochu serka oraz po kawałku mięsa. Nakrywam drugą połową wyciętych kwadratów. Brzegi dobrze zlepiam, wierzch nakłuwam widelcem w kilku miejscach, a dookoła robię nim wzorek.
Jajka roztrzepuję z wodą i na chwilkę zanurzam w nich „poduszeczki”. Układam je na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce, każdą posypuję kminkiem. Wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 190°C i piekę ok. 30 minut.
45 min • Porcja 155 kcal • Koszt porcji ok. 1,50 zł • Przepis na 23 szt.
<strong>Magdalena Skrzypek z Głogowa</strong>Źródło: Kobieta i życie