Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwica grillowana w marynacie rozmarynowo-balsamicznej

Polędwica  grillowana w marynacie rozmarynowo-balsamicznej

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 2864

Dodano:

Odsłon: 142

Poledwica z grilla smakuje doskonale, jest delikatna, soczysta, z lekka nutka rozmarynu, który doskonale kombinuje sie z porzeczkowym chutney. Dodatkiem moze byc puree z batatów - w sumie niewielki naklad pracy gwarantuje przepyszny i oryginalny obiad.

Składniki

  • 2 poledwice (ok. 800 g)
  • chutney z porzeczek
  • MARYNATA:
  • 80 ml octu balsamicznego
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 1 lyzka sosu sojowego
  • 1 lyzeczka cukru trzcinowego
  • 1 zabek czosnku (drobno posiekany)
  • 1 galazka rozmarynu (igielki drobno posiekane)
  • ½ lyzeczki swiezo zmielonego kolorowego pieprzu
  • PUREE:
  • 2 bataty
  • 200 ml mleka
  • 1 lyzka masla
  • szczypta cynamonu
  • szczypta galki muszkatolowej
  • sól
  • chili w proszku (opcjonalnie)
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zmieszac dokladnie wszystkie skladniki marynaty, poledwice wlozyc do torebki plastikowej, zalac marynata, zapiac klipsem i wlozyc do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.
    Im dluzej pozostana w marynacie, tym bardziej beda mialy intensywny smak, nie nalezy jednak przesadzac, gdyz jesli przekroczymy 6 godzin, smak marynaty stanie sie zbyt dominujacy.
    Grillowac ok 30-40 min, az osiagnie temp. max 65° C, wtedy jest jeszcze rózowa i soczysta.

    Bataty obrac, pokroic i gotowac ok. 15 min.
    W osobnym garnku krótko zagotowac mleko z maslem i przyprawami, dodac odcedzone i przecisniete przez praske bataty, wszystko dokladnie wymieszac.

  2. Poledwice podawac z chutney i ziemniaczanym puree.
    Przepis na chutney:

    https://smaker.pl/przepis-chutney-z-porzeczek,165195,konhambos.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń