Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczka wieprzowa w sosie z granatu

Polędwiczka wieprzowa w sosie z granatu

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4660

Dodano:

Odsłon: 4100

Jesień ma swoje plusy, chociażby takie że w sklepach pojawiają się owoce granatu a granat jak wiadomo uważany jest za jeden z najsłodszych i najsmaczniejszych owoców. Jak głosi legenda ponoć przedłuża życie i wzmacnia serce.

Składniki

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 5-6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki koncentratu (lub 4 ketchupu)
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • łyżeczka Magi
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz
  • ### Składniki na wytrawny sos z granatu : ###
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 owoce granatu
  • pół niedużej cebulki
  • 100 ml bulionu z kurczaka
  • 2 łyżeczki miodu
  • Pieprz
  • woda
  • mąka ziemniaczana
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwicę oczyszczam jeśli trzeba i kroję w 3-4 cm plastry. Wszystkie pozostałe składniki mieszam ze sobą tworząc marynatę do której wkładam kawałki polędwicy i chłodzę w lodówce ok 2h.
    Polędwicę smażę na dobrze rozgrzanej oliwie w sumie ok 10 minut - tzn. po ok 1-1,5 minucie obracam na drugą stronę tak aby pozamykać pory i zachować soczystość każdego kawałka również na 1-1,5 minuty po czym ponownie obracam.
    Po usmażeniu wyciągam na papierowy ręcznik a dopiero po chwili na talerz.

  2. Do rondla wlewam wino i dodaję drobno posiekaną cebulkę - redukuję do ok połowy. W między czasie przygotowuję sok z granatu z ok 1,5 sztuki wyłuskuję soczyste ziarenka, miażdżę je wyciskając sok (najlepszy do tego jest moździerz ale można ręcznie) z pozostałej połówki granatu wyłuskuję tylko ziarenka i zostawiam.
    Do zredukowanego wina dodaję bulion z kurczaka i sok z granatu i znów redukuję do ok połowy dodając w między czasie 2 łyżki miodu a pod koniec redukowania pozostałe ziarenka granatu i jeszcze chwilę gotuję.
    Z z połowy łyżeczki mąki ziemniaczanej i kilku łyżek wody tworzę zawiesinę którą również dodaję aby lekko zagęścić sos.



    Galeria zdjęć z etapami dostępna na moim blogu:
    http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/11/poledwiczka-wieprzowa-w-sosie-z-granatu.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 15 listopada 2014 Podoba mi sie to danie,pysznie podane,a granaty wzbogacaja smak.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Irys-1260 08 listopada 2014 Ciekawa propozycja,w sosie z granatow jeszcze poledwiczek nie robilam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń