Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe

Autor: Swiat_Kobiety

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27977

Dodano: 11.12.2010

Odsłon: 259

Sprawdzony przepis na "Polędwiczki wieprzowe"

Składniki

  • 1 cebula
  • 35 dag pieczarek
  • 1 większa polędwiczka wieprzowa (lub dwie mniejsze)
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka śmietanki 30 proc
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz, op łucz, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie poszatkuj. Oczyszczone pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Polędwiczkę (lub dwie mniejsze) umyj, oczyść, osusz. Pozostaw w całości.

  2. Na patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, włóż mięso. Obsmaż je z każdej strony na złoty kolor. Zdejmij z patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni 20-25 minut. Pod koniec oprósz solą oraz pieprzem.

  3. Na tę samą patelnię, na której smażyłaś mięso, wrzuć poszatkowaną cebulę. Zeszklij ją. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż razem kilka minut. Gdy pieczarki się zrumienią, wlej na patelnię białe wino.

  4. Zawartość patelni ogrzewaj, mieszając, kilka minut. W tym czasie alkohol odparuje, a sos się zredukuje. Dolej słodką śmietankę, wymieszaj. Sos dopraw solą i pieprzem, gotuj do zgęstnienia. Polędwiczki pokrój w plastry, wrzuć do sosu pieczarkowego. Podawać z ryżem i młodymi warzywami.

  5. Czas ok. 40 min; porcja – 350 kcal, cena 3,70 zł.

  6. Nie wiesz, ile czasu piec polędwiczkę, by się nie przesuszyła? Podziel jej wagę na pół, a uzyskasz maksymalny czas, jaki mięso powinno spędzić w piekarniku. Przy wadze 50 dag będzie to 20-25 minut.

  7. Pieczarek podawanych na ciepło (np. w sosie lub zupie) nie musisz obierać ze skórki.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń