Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 716 Ocena: 47452

Dodano:

Odsłon: 13120

Pyszne, delikatne mięsko w towarzystwie wyrazistego sosu musztardowego. Danie nie tylko smaczne, ale i sycące. Polecam!

Składniki

  • polędwiczki wieprzowe 2 sztuki
  • makaron muszelki 500 g
  • pomidorki koktajlowe 200 g
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • śmietanka 30% 1 szklanka
  • musztarda francuska 180 g
  • olej 1 łyżka
  • masło 2 łyżki
  • sól, pieprz biały mielony
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.Pomidory myjemy, kroimy na połówki.
    Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w plastry o grubości 1 cm. Mięso oprószamy białym pieprzem, obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu (mieszanina oleju i masła), pod koniec smażenia solimy. Lekko zrumienione polędwiczki zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu pozostałym z obsmażania mięsa rumienimy cebulę i czosnek pokrojone w w drobną kosteczkę. Czosnek można też przecisnąć przez praskę, jeżeli tak wolicie. Podsmażone warzywka zalewamy śmietanką, solimy, dodajemy musztardę. Sos doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego sosu wkładamy polędwiczki, całość dusimy 10 minut na wolnym ogniu.

    Polędwiczki podajemy z makaronem, sosem musztardowym i pomidorkami koktajlowymi.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń