Do góry

Dania główne Przepis na:

Poledwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Poledwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Autor: Nusia46

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano: 25.06.2012

Odsłon: 5287

pyszne i niedrogie

Składniki

  • poledwiczka wieprzowa (z Bierdonki), 80 dkg - 1kg
  • pieczarki, 50 dkg
  • cebula, 1 szt.
  • sól , pieprz, do smaku
  • mąka przenna do zrobienia sosu
  • Śmietana 30%, pół kubeczka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwicę umyć , osuszyć w ręczniku papierowym. Następnie ciąć ją ukosnie na 1 cm kawałki. Rozbić lekko mięso i doprawić z obu stron solą i pieprzem do smaku. Obsmażyć mięso z dwóch stron (krótko , aż zamkną się włokna) i tak smazyć całą polędwiczkę. W międzyczasie obrane ,pokrojone w piórka i przyprawione solą i pieprzem pieczarki wraz z pokrojoną cebulą obsmażamy na małym ogniu (pieczarki mają być jasne ,nie usmażone)

  2. Następnie mięso podlewamy wodą ,aby się dusiło i wrzucamy smażone pieczarki. Całość gotujemy około 1 godziny na małym ogniu. Po godzinie robimy sos z mąki i wody (utrzepujemy na gładką masę) i łączymy z mięsem. Na koniec dolewamy śmietanę 30%.Mieszamy całość i Gotowe ! Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń