Dania główne Przepis na:
Poledwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Składniki
- poledwiczka wieprzowa (z Bierdonki), 80 dkg - 1kg
- pieczarki, 50 dkg
- cebula, 1 szt.
- sól , pieprz, do smaku
- mąka przenna do zrobienia sosu
- Śmietana 30%, pół kubeczka
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Polędwicę umyć , osuszyć w ręczniku papierowym. Następnie ciąć ją ukosnie na 1 cm kawałki. Rozbić lekko mięso i doprawić z obu stron solą i pieprzem do smaku. Obsmażyć mięso z dwóch stron (krótko , aż zamkną się włokna) i tak smazyć całą polędwiczkę. W międzyczasie obrane ,pokrojone w piórka i przyprawione solą i pieprzem pieczarki wraz z pokrojoną cebulą obsmażamy na małym ogniu (pieczarki mają być jasne ,nie usmażone)
-
Następnie mięso podlewamy wodą ,aby się dusiło i wrzucamy smażone pieczarki. Całość gotujemy około 1 godziny na małym ogniu. Po godzinie robimy sos z mąki i wody (utrzepujemy na gładką masę) i łączymy z mięsem. Na koniec dolewamy śmietanę 30%.Mieszamy całość i Gotowe ! Smacznego
Komentarze do przepisu (0)