Do góry

Dodatki Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe, wędzone.

Polędwiczki wieprzowe, wędzone.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 928 Ocena: 8483

Dodano: 18.04.2017

Odsłon: 4074

Bardzo smaczne, soczyste polędwiczki wieprzowe, uwędzone w garnku, na zrębkach olcha/brzoza. Uwędziłam razem kawałek schabu bez kości.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Peklowanie:

    W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach w każdym kawałku mięsa a pozostałą solanką zalewamy mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką.

  2. Osuszanie:

    Po okresie peklowania, płuczemy mięsa z solanki. Wycieramy ręcznikami papierowymi i wieszamy na kiju do osuszenia na kilka godzin, dobrze by było wentylatorem troszkę podmuchać, godzinę z każdej strony. Do wędzenia w garnku kawałki mięsa muszą być dobrze osuszone.

  3. Wędzenie:

    Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni 3 godziny, wędzimy na zrębkach olcha/brzoza lub olcha/buk.

  4. Wędzenie zakończone.

  5. Studzenie:

    Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy w temperaturze pokojowej 2-3 godziny. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki, niech wędlinki odpoczną sobie :)

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń