Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym

Przepis dnia 2019-07-22
Polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 986

Dodano:

Odsłon: 3934

Szybkie w przygotowaniu, smaczne i delikatne w smaku danie.

Składniki

  • ok. 50 dkg polędwiczki wieprzowej
  • 30 dkg kurek
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • olej do smażenia polędwiczek
  • 2 łyżki masła do smażenia kurek
  • 1 mała cebulka
  • sól albo sól hiszpańska
  • natka z pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę umyłam pod bieżącą wodą i okroiłam ze zbędnych tłustych kawałków.

    Pokroiłam na grubość 1,5 cm-2 cm.

    Delikatnie ugniotłam dłonią i oprószyłam solą hiszpańską. Odstawiłam na pół godziny.

  2. Na patelni rozgrzałam olej i wyłożyłam polędwiczki. Smażyłam ok. 3-4 minut z każdej strony aż obie strony polędwiczki ładnie się zarumieniły a boki zrobiły się jaśniejsze.

    Wyłączyłam ogień pod patelnią i odstawiłam na kilka krótkich minut, by mięso odpoczęło.

  3. Na drugiej patelni rozpuściłam masło i dodałam pokrojoną w kostkę cebulkę. Zeszkliłam.

    Opłukane dokładnie kurki dodałam do zeszklonej cebuli i smażyłam ok. 6 minut. W tym czasie kurki puściły sok.
    Następnie wlałam śmietankę i delikatnie jeszcze wszystko podgrzałam. Posoliłam. Dodałam łyżkę pokrojonej natki z pietruszki.

  4. Wykładałam na talerz polędwiczki z sosem kurkowym w towarzystwie sałaty.

  5. Notatki:
    * do przyprawienia polędwiczek możemy również użyć soli, pieprzu lub ulubionych ziół do mięs

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń