Do góry

Dania główne Przepis na:

Polenta

Polenta

Autor:

Przepisów i artykułów: 2286 Ocena: 14353

Dodano:

Odsłon: 2909

Super kaloryczne danie na obiad.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą, w drugim garnku trzeba naszykować jeszcze jedną pomocniczą porcję wrzącej wody. Gdy woda wrze, wsypujemy 600 gram, mąki jednym strumieniem, nie za ostro, tak aby woda nie przestała wrzeć, a mąka się nie zbiła na kluski. Całość należy cały czas mieszać okrągłym ruchem, najlepiej mieszać drewnianą łopatką . Gdy polenta zacznie gęstnieć trzeba uważać , aby nie zrobiła się zbyt twarda. W tym celu szybko dodać parę łyżek gotującej wody, którą naszykowaliśmy w drugim garnku. Po 15 minutach dorzucamy następne 400 gram mąki i powtarzamy te same czynności kręcenia i dodawania wrzącej wody, gdy polenta stanie się za twarda . Po pół godzinie polenta osiągnie należytą konsystencję, można zauważyć gdy odchodzi od ścian garnka.

  2. Następnie należy ją wylać na zwilżoną tackę i przechowywać w lodówce przez dłuższy czas.

  3. Następnie po jej ostudzeniu zdjąć skórkę która utworzy się na powierzchni lub odkroić nożem i odłożyć na talerz posmarowany masłem. Pieczarki obsmażyć z cebulą na maśle wyłożyć na przygotowane kawałki polenty.

  4. Obłożyć żółtym serem i kawałkami masła.

  5. Przykryć wszystko już przygotowaną skórką, włożyć do piekarnika i zapiec na złoty kolor. Gdy polenta jest zbyt sucha polać ją stopionym masłem. Farsz możemy zastosować dowolny jaki lubimy . Polentę możemy podawać z ketchupem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń