Do góry

Desery Przepis na:

Półkruche ciasto z jabłkami - prościej się nie da!

Półkruche ciasto z jabłkami - prościej się nie da!

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4197

Dodano:

Odsłon: 9555

Chyba najprostsze ciasto jakie znam. Jabłecznik na półkruchym spodzie z posypką. Pachnące cynamonem jesienno - zimowe ciasto. Do popołudniowej kawusi.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 3/4 kostki masła + łyżka do posmarowania formy
  • pół łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 1,2 kg jabłek
  • dwie łyżeczki cynamonu
  • kieliszek amaretto
  • laska wanilii
  • 3 - 4 łyżki tartej bułki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z mąki, 3/4 szklanki cukru, soli, jednego jajka, trzech żółtek i 3/4 kostki masła wyrób szybko elastyczne ciasto. Białka odstaw.
    1/3 zawiń w folię i schowaj do lodówki.
    Tortownicę posmaruj masłem i wysyp tartą bułką.
    Wyłóż dno i boki ciastem. Nakłuj je widelcem i schowaj do lodówki.

  2. Resztę cukru wymieszaj z wyciętymi z wanilii pestkami i zasyp nią na pół godziny reszę laski wanilii.
    Jabłka obierz i pokrój na dość duże kawałki, posyp cynamonem, zrobionym cukrem waniliowym - wyjmij z niego niepotrzebną już laskę wanilii - i polej kieliszkiem likieru amaretto. Wymieszaj i odstaw na pół godziny.

  3. Wyjętą z lodówki tortownicę z ciastem posyp odrobiną tartej bułki, aby jabłka nie przesiąkły ciasta, wyłóż odsączone jabłka i rozłóż je równomiernie.
    Z pozostałych białek ubij sztywną pianę i wylej ją na jabłka.
    Na górę zetrzyj na tarce o grubych oczkach odłożone do lodówki ciasto.
    Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut, aż góra się zrumieni.
    Możesz podawać na ciepło i na zimno - zawsze dobrze smakuje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

LeiaOrgana 07 października 2013 To chyba jedyne ciasto, jakie może wyjść w moim piekarniku- do wypróbowania!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń