Do góry

Desery Przepis na:

Pomarańczowa babka

Pomarańczowa babka

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 996

Dodano:

Odsłon: 4135

Upiekłam babkę która jest aromatyczna, wilgotna. Znikła bardzo szybko, taka była dobra.

Składniki

  • 30 dkg mąki wrocławskiej
  • 25 dkg cukru pudru
  • 30 dkg margaryny
  • 6 jaj
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie
  • 2 pomarańcza
  • 1 łyżka kakao
  • Polewa: ½ czekolady gorzkiej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 białko
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Margarynę i jaja wyjmuję z lodówki wcześniej żeby miały temperaturę pokojową. Do miski wkładam pokrojoną margarynę, dodaję cukier puder i ucieram mikserem na puszysta masę. Żółtka oddzielam od białek. Dodaję do utartej margaryny po jednym żółtku. Ucieram dalej na puszysta masę.

  2. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy utartej razem ze spirytusem. Mieszam ręką. Pomarańcza sparzam i szoruję dokładnie.

  3. Ścieram skórkę na tarce oczka drobne i dodaję do ciasta.

  4. Białka ubijam na sztywną pianę dodaję szczyptę soli lepiej się ubijają. Pianę mieszam z ciastem ręką nie mikserem delikatnie. Odkładam 6 łyżek ciasta do którego dodaję kakao. Formę do babki kamionkową dokładnie smaruję tłuszczem, każde wgłębienie, następnie posypuje bułka tarta.

  5. Forma musi być dobrze wysmarowana bo potem baka się przykleja i nie chce wyjść. Do formy wlewam połowę ciasta jasnego, następnie ciasto kakaowe, i reszta ciasta jasnego. Wkładam do nagrzanego piekarnika, ja zaczęłam piec babkę od temp 160 stopni przez 30 minut następnie zwiększyłam na temp 180 stopni na kolejne 30 minut. Babkę sprawdzam patyczkiem czy się dopiekła, jeżeli nie trzymam ją chwilę dłużej w piekarniku.
    Po wyjęciu babki z piekarnika formę odwracam na deskę. Biorę ściereczkę, którą moczę w zimnej wodzie. Przykładam ją na formę babki i zostawiam na chwilę aż odparuję. Pomaga mi to zawsze wyjąć babkę w całości.

  6. Polewę zrobiłam z czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Lukier zrobiłam z cukru pudru. Białko ubijam na sztywno i dodaję cukier puder cały czas mieszając. Babkę polewam białym lukrem, a następie czekoladą ostudzoną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 14 marca Piękna ,też piekę w formie kamionkowej.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 marca "Wiosna wybuchła mi prosto w twarz", jak to śpiewa Organek xD
Super to wygląda i tak też smakuje, a o fotach może nie będę już pisał ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń