Do góry

Dodatki Przepis na:

Pomarańczowy "kawior" do deserów

Pomarańczowy kawior do deserów

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 593

Dodano:

Odsłon: 3154

Małe, pyszne kuleczki, którymi można ozdobić deser - zachwyt gości gwarantowany ;) Sok pomarańczowy można zastąpić dowolnym innym w ten sposób tworząc różne kolory.

Składniki

  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka agaru
  • 1 szklanka oleju (schłodzonego przez noc w lodówce)
  • strzykawka
5-6 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Sok z pomarańczy przelewamy przez sitko, by pozbyć się ewentualnych cząstek owocu. Dodajemy agar, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia na 2-3 minuty.

    Strzykawkę napełniamy sokiem i delikatnie "upuszczamy" krople na powierzchnię schłodzonego oleju. Kiedy sok zaczyna mocno gęstnieć podgrzewamy go ponownie i tak do zużycia całego płynu.

    Olej z utworzonym "kawiorem" przelewamy przez sitko (olej można potem dowolnie wykorzystać) i płuczemy kuleczki pod bieżącą wodą.

    Przed ułożeniem na deserze osuszamy je na papierowym ręczniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń