Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomidorowe jajka"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 195
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 195
Składniki
Jajka wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj na twardo. Ostudź w zimnej wodzie, obierz, przekrój na połówki. Wydrąż żółtka. Przełóż do miseczki.
Dodaj naturalny serek homogenizowany. Rozetrzyj całość razem z łyżeczką koncentratu pomidorowego. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Dodaj do masy żółtkowej, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotowaną masę rozłóż do wydrążonych połówek jajek (jeśli chcesz, możesz przełożyć masę do szprycy cukierniczej lub woreczka z odciętym rogiem). Na każdej połówce ułóż po pół łyżki majonezu. Udekoruj kleksem keczupu.
Pomidory umyj starannie, osusz. Pokrój na ćwiartki lub ósemki. Opłucz i osusz na papierowym ręczniku kuchennym 2-3 liście sałaty. Rozłóż je na półmisku. Na sałacie poukładaj napełnione farszem jajka. Pomiędzy nimi umieść kawałki pomidorów. Całość ozdób liśćmi natki.
Czas (bez gotowania) ok. 10 min; porcja – 120 kcal, cena 1,90 złŹródło: Świat kobiety