Do góry

Śniadania Przepis na:

Pomidorowe niby bułeczki

Pomidorowe niby bułeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 716 Ocena: 45835

Dodano:

Odsłon: 1190

W tym przypadku upiekłam bułeczki z dziurką. Można oczywiście "bez" i wówczas traktować je jako normalne pieczywo. Pysznie smakują z wędzonym boczkiem lub zwyczajnie z masełkiem.

Składniki

  • drożdże 3 dkg
  • mleko 3/4 szkl
  • mąka 3 szkl
  • jajka 2 szt
  • margaryna 3 dkg
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • przecier pomidorowy 1 łyżeczka
  • czarne oliwki 15 szt
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cukier i część mąki. Sporządzić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do dojrzałego zaczynu dodać jajka, sól, przecier pomidorowy i resztę mąki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, w trakcie dodać jeszcze roztopioną margarynę i pokrojone oliwki. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawić do wyrośnięcia. Z gotowego ciasta uformować 12 kulek. Każdą z nich spłaszczyć i w każdej zrobić otwór trzonkiem warzechy. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika (200st), piec około 40 minut. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 st.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 10 czerwca 2014 Beatko, bardzo fajny pomysł, pyszne pieczywko ! :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 10 czerwca 2014 Bardzo ciekawe bułeczki "z dziurką" :) Uwielbiam dodatek oliwek i pomidorów w pieczywie - choć jak do tej pory próbowałam jedynie chlebka w tym stylu. Najwyraźniej czas na bułeczki :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń