Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już najwyższy czas na przygotowanie pierniczków świątecznych. Są na prawdę smaczne i miękkie i do tego z wierzchu ładnie popękane.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 166
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 166
Składniki
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednej misce. Dodać roztopione letnie masło. Wymieszać mikserem. Powstanie coś w rodzaju mokrego piachu. Odstawiamy mikser i zagniatamy ręcznie. Nie dosypujemy mąki. Tworzymy z ciasta kulę. Jest ona błyszcząca, ale nie przywiera do rąk. Tak uformowane ciasto, owijamy w folię i umieszczamy w lodówce na 1/2 godziny. Podsypujemy mąką stolnicę. Nie sypiemy jej dużo. Na wierzch ciasta podczas wałkowania, w ogóle nie powinniśmy dawać mąki. Ciasto wałkujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy 180* 8-10 minut. Czas pieczenia zależny jest od grubości ciastek. Cieńsze pieczemy krócej. z tych składników wyjdzie 40 pierniczków.