Do góry

Desery Przepis na:

Popękane pierniczki

Popękane pierniczki

Autor: ciacho50

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 2806

Dodano: 19.11.2017

Odsłon: 7398

Już najwyższy czas na przygotowanie pierniczków świątecznych. Są na prawdę smaczne i miękkie i do tego z wierzchu ładnie popękane.

Składniki

  • 300 g. mąki pszennej
  • 100 g. mąki żytniej typ 2000
  • 3 jaja (S)
  • 150 g. cukru pudru
  • 100 g. roztopionego masła
  • 1 kopiata łyżka przyprawy do piernika, 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednej misce. Dodać roztopione letnie masło. Wymieszać mikserem. Powstanie coś w rodzaju mokrego piachu. Odstawiamy mikser i zagniatamy ręcznie. Nie dosypujemy mąki. Tworzymy z ciasta kulę. Jest ona błyszcząca, ale nie przywiera do rąk.
    Tak uformowane ciasto, owijamy w folię i umieszczamy w lodówce na 1/2 godziny.
    Podsypujemy mąką stolnicę. Nie sypiemy jej dużo. Na wierzch ciasta podczas wałkowania, w ogóle nie powinniśmy dawać mąki. Ciasto wałkujemy i wykrawamy ciasteczka.
    Pieczemy 180* 8-10 minut.
    Czas pieczenia zależny jest od grubości ciastek. Cieńsze pieczemy krócej.

    z tych składników wyjdzie 40 pierniczków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń