Do góry

Dania główne Przepis na:

Postna kapusta z grochem

Postna kapusta z grochem

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 245

Dodano:

Odsłon: 5238

Kapusta z grochem, lekko kwaskowata, pieprzna, z wyraźnie wyczuwalnym aromatem masła.

Składniki

  • Kapusta kiszona 1/2 kg
  • Groch łuskany 400 g
  • Cebula 1 i 1/2
  • Masło 1/2 kostki
  • Sól, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Groch zalewamy zimną wodą, moczymy całą noc.

    Następnego dnia odcedzamy wodę, dolewamy świeżej, na wysokość mniej więcej 1-1,5 cm powyżej poziomu grochu. Dosalamy i gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż groch zacznie się rozpadać, a nadmiar wody wyparuje. Mieszamy dość często, lubi się przypalać.

    W międzyczasie przepłukujemy kapustę, nie za bardzo, ma być lekko kwaśna. Szatkujemy drobniej. Przekładamy do garnka, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy do miękkości.

    Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy ją na łyżce masła.

    Łączymy ugotowaną kapustę, groch i cebulkę. Doprawiamy sola i pieprzem, pieprzu sporo, ma być lekko pikantnie.

    Do gotującej się kapusty dodajemy pozostałe masło. Mieszamy i pozwalamy mu się rozpuścić.

    Gotowe, smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 grudnia 2017 Oooo, kolejny przepis na kapustę z grochem, lub jak kto woli, groch z kapustą widzę :D

Pycha, ja to uwielbiam, można jeść bez dodatków, ale z jakąś rybką i ziemniakami smakuje nieziemsko xD

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń