Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka meksykańska

Potrawka meksykańska

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6168

Dodano: 14.11.2012

Odsłon: 8791

Sycąca i rozgrzewająca potrawka w stylu meksykańskim z fasolką czerwoną. Można ją podawać z plackami tortilla lub pieczywem. U mnie potrawka podana z kluseczkami gnocchi.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 2 małe czerwone papryki
  • puszka krojonych pomidorów
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • szklanka bulionu wołowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka chili lub łyżeczka sosu tabasco
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w duże kawałki 2 x 2cm. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Papryki czyścimy z gniazd, myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Fasolę osączamy.

  2. Mięso oprószamy mąką i podsmażamy partiami na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż zbrązowieje. Przekładamy do większego rondla. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, gdy się zeszklą przekładamy do mięsa. Mięso zalewamy bulionem, pomidorami i dusimy pod przykryciem około godziny. Następnie do garnka dodajemy marchew i paprykę i dusimy kolejne 30 minut (aż mięso będzie miękkie). Pod koniec dodajemy fasolę i doprawiamy do smaku sosem tabasco, solą i pieprzem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń