Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka z kurczaka z rodzynkami

Potrawka z kurczaka z rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 815

Dodano:

Odsłon: 3517

Prosta i szybka w wykonaniu potrawka z kurczaka. najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym "na klejąco" :)

Składniki

  • 1/2 kg pałek lub udek z kurczaka
  • 250-300 g włoszczyzny
  • 1/2 kostki masła
  • 1 zółtko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml śmietany kremówki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z kurczaka i włoszczyzny ugotować rosół. Następnie mięso i warzywa wyjąć z rosołu i mięso wraz z marchewką podzielić na mniejsze kawałki.

  2. Masło roztopić w garnku, dodać 3 łyżki mąki i zrobić zasmażkę. Następnie zalać ją ciepłym (ale nie gorącym!) ugotowanym wcześniej rosołem cały czas mieszając energicznie aby nie powstały grudki (w ostateczności można użyć blendera). Zagotować, a następnie zmniejszyć płomień.

  3. Trzymając garnek na małym ogniu dodać cukier, sok z cytryny i przepłukane pod wodą rodzynki.

  4. Żółtko rozmieszać z kremówką i wlać do sosu, cały czas mieszając aby się nie zważył.


    Potrawkę podawać z ugotowanym ryżem i gotowaną marchewką, a sos posypać mięsem z kurczaka.


    Uwagi, sugetie, propozycje do przepisu :-)

    Jeśli ktoś nie lubi, to można pominąć cytrynę - ja przeważnie tak robię, ale to chyba kwestia przyzwyczajenia z czasów, kiedy w sklepach cytryny czasami pojawiały się na święta :-)

    Mięsko najlepiej nakładać bezpośrednio na ryż i dopiero potem polewać sosem, ale można też dodać je do sosu pod koniec gotowania i wymieszać - tak zrobiłem tym razem.


    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń