Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie powidła śliwkowe, bez żadnych dodatków. Tylko śliwki i cukier. Warto je mieć w swojej spiżarni.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Gotować na małym gazie. Kiedy zmniejszą objętość, wsypać cukier. Ja dodaję cukier stopniowo. Najpierw szklankę, lub dwie, a potem sprawdzam słodkość i dodaję resztę. To wszystko zależy, jak słodkie są śliwki. Moje były słodkie, dlatego dodałam, tylko tyle cukru. Być może, będziecie musieli, dodać więcej.
Powidła, gotować na małym gazie, aż zrobią się gęste, co jakiś czas mieszając. Moje, gotowały się, około czterech godzin
Gotowe powidła, przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i ustawić do góry dnem.
Na drugi dzień. Słoiki zapasteryzować. Na dnie garnka, ułożyć ściereczkę, ustawić słoiki i gotować na małym gazie, 30 minut, od zagotowania wody. Z tej porcji wyszło mi, 10 małych słoików po koncentracie pomidorowym.