Do góry

Dania główne Przepis na:

Prawdziwe meksykańskie burrito z guacamole i salsą fresca - prosty przepis

Prawdziwe meksykańskie burrito z guacamole i salsą fresca - prosty przepis

Autor: agnieszkacrow

Przepisów i artykułów: 149 Ocena: 4884

Dodano: 01.07.2016

Odsłon: 2110

Danie jest naprawdę bardzo proste i przepyszne!

Składniki

  • placki tortilla
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
  • puszka pomidorów Petali - całych, bez skórki
  • puszka czerwonej fasoli
  • mały koncentrat pomidorowy
  • przyprawa chili con carne
  • papryka mielona słodka
  • zioła prowansalskie
  • 1 ząbek czosnku
  • torebka ryżu jaśminowego
  • 1 cebula
  • olej
  • sól
  • 2 miękkie awokado
  • sok z połówki limonki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Salsa:
    Pomidory kroimy na ćwiartki i każdą ćwiartkę pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w małą kostkę.

    Z papryki również usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę.

    Dodajemy pokrojoną cebulę dymkę i posiekane liście kolendry. Przyprawiamy sokiem z limonki i solą. Całość mieszamy i odstawiamy, żeby się przegryzła.

    Przed podaniem odlewamy nadmiar zebranego płynu.

  2. Burrito:
    Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

    Mięso podsmażamy na złoto na oleju, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebulka z czosnkiem również się przysmażą dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy.

    Dodajemy przyprawy i czekamy, aż pomidory się rozpadną.

    Zdejmujemy z ognia, dodajemy czerwoną fasolę i ryż, mieszamy i odstawiamy.

  3. Guacamole:
    Awokado obieramy, kroimy i przecieramy przez sitko. Dodajemy sok z limonki, szczyptę soli i mieszamy.

    W miseczce z guacamole warto zostawić pestkę z awokado - wtedy nie czernieje.

  4. Podanie:
    Placki tortilla podgrzewamy na patelni z obu stron, żeby później nie połamały nam się podczas zwijania.

    Na placek nakładamy nadzienie i zawijamy. Obok na talerzu układamy salsę i guacamole. Na burrito nakładamy łyżkę śmietany.

  5. Do placka można dodać również starty ser żółty.

  6. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń