Do góry

Dania główne Przepis na:

Prawdziwe spaghetti bolognese

Prawdziwe spaghetti bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 1643

Mój mąż lubi spaghetti i to naprawdę mu smakowało:) palce lizać

Składniki

  • 2 cebule
  • 1 dużą marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 200 g boczku
  • 500 g mięsa mielonego
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 szkl. czerwonego wina półwytrawnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • Oregano
  • Sok z cytryny
  • 2 szkl. bulionu mięsnego
  • pół szkl. śmietany 30 %
  • 500 g makaronu spaghetti
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Przygotować sos. Posiekać bardzo drobno cebulę, marchewkę i seler. Boczek pokroić w paseczki i wytopić na oliwie. Dodać do boczku warzywa i mięso mielone. Powoli smażyć na małym ogniu, mieszając. Wlać wino. Mieszać aż odparuje. Dodać przecier pomidorowy. Przyprawić oregano i pieprzem. Dodać bulion i od czasu do czasu mieszając, gotować 3 godziny pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Jeżeli trzeba odparować nadmiar płynu, doprawić śmietanką, pieprzem, solą i cukrem.

  2. Ugotować makaron. Podawać makaron z sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Edulka 06 listopada 2017 Gotowałam wiele razy i stwierdzam, że jest PYCHOTA!!! Polecam ten przepis. W internecie jest wiele przepisów, z których korzystałam, ale ten jest najlepszy na bolognese.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń