Do góry

Desery Przepis na:

Proste ciasto z czereśniami

Proste ciasto z czereśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1746

Dodano:

Odsłon: 493

Trzeba korzystać z sezonowych owoców, bo szybko się kończą. To ciasto warte jest upieczenia. Ładnie wyrasta i jest pulchne. W sam raz aby umilić sobotnio-niedzielny relaks.

Składniki

  • 40 dag mąki orkiszowej
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mały jogurt naturalny (temperatura pokojowa)
  • 1/2 szkl. oleju kujawskiego
  • 2 szkl. wydrylowanych czereśni
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia. Dodać 1/2 szkl. cukru trzcinowego, cukier waniliowy, cztery żółtka, jogurt i olej kujawski. Wszystko dokładnie wymieszać. Robiłam to zwykłą łyżką. Ciasto przełożyć
    do foremki 24x24 cm, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Na wierzchu dość gęsto poukładać czereśnie. Ciasto jest dość zwarte. Czereśnie raczej nie powinny wpaść na dno. Piec w 180 st. C 20 minut. Po tym czasie nałożyć pianę z czterech białek i reszty cukru trzcinowego. Piec jeszcze 20-25 minut. Gdyby piana się przypalała, przykryć papierem do pieczenia albo papierem śniadaniowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń