Do góry

Śniadania Przepis na:

Prosty chleb pszenny

Prosty chleb pszenny

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 9

Dodano:

Odsłon: 2407

Można dodać ulubione ziarna, np słonecznik, siemie lniane, pestki dyni... :) tylko nie przesadzić z ilością po ok łyżce stołowej

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przepis znalazłam na "filozofii smaku" i już nie jeden raz wypróbowałam. Ja wszystko robię w robocie kuchennym i przekładam w zależności jak dzieci wolą albo na blachę albo do foremki keksówki.

  2. Mąkę,cukier, sól, wsypujemy do miski i włączamy robota żeby się powoli mieszało. Następnie dodajemy pokruszone drożdże, ciepłą wodę i oliwę. Zostawiam robota na ok 10 minut, jeżeli ciasto nie jest gładkie to zostawiam jeszcze na chwilę. Wyrobione ciasto należy przełożyć do wysmarowanej olejem miski i przykryć czystą ściereczką na ok pół godziny.

  3. Wyrośnięte ciasto należy uderzyć pięścią a następnie wyjąć na stolnicę i uformować chleb podłużny lub okrągły przełożyć na blachę posypaną mąką lub włożyć do keksówki wysmarowanej olejem i włożyć do piekarnika przykryć ściereczką i poczekać ok 20 minut.

  4. Zdjąć ścierkę i włączyć piekarnik na 190 stopni, grzanie góra -dół bez termoobiegu (ja ustawiam timer na 40 minut) upieczony chleb po uderzeniu od spodu wydaje głuchy dźwięk . Chleb należy studzić na kratce

  5. przepis można modyfikować n 350 g mąki pszennej i 150 g mąki żytniej, można dodać po łyżce słonecznika, siemienia lnianego. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Piwowarska 28 grudnia 2015 A ja znam szybszy sposób na chlebek na zakwasie! Teraz w internecie można znaleźć gotowe i w dodatku ekologiczne mieszanki do wypieku chleba w domu. Znalazłam takie na stronie domowychlebek.pl. Zakwas oraz pozostałe składniki są gotowe do użycia od razu po odpakowaniu. Wystarczy wsypać wszystkie składniki do wypiekacza nastawić odpowiedni program, a o poranku czeka na nas pięknie pachnący zdrowy chlebek! Polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń