Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Prowansalski ratatuj"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 90
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 90
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Warzywa umyj. Pomidory możesz (ale nie musisz) sparzyć i obrać ze skórki. Pokrój na ćwiartki. Bakłażany pokrój w dość dużą kostkę i posól, by puściły sok – gdy go osączysz na ręczniku papierowym, pozbędziesz się goryczki.
Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona, miąższ pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Jeśli cukinia jest cienka, podziel ją wzdłuż na 4 części i pokrój – w dużą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
W dużym rondlu lub garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, zeszklij, dodaj pomidory, przesmaż. Następnie dodaj paprykę, bakłażany i cukinie. Dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i roztarty w dłoniach tymianek.
Przypraw solą i pieprzem. Duś, mieszając, ok. 30 minut, w razie potrzeby podlewając wodą. Przed podaniem skrop oliwą.Źródło: Świat kobiety