Do góry

Przekąski Przepis na:

Przekładaniec z cukinii i łososia

Przekładaniec z cukinii i łososia

Autor: Homer

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 174

Dodano: 31.10.2010

Odsłon: 9811

Wykwintnie i niedrogo

Składniki

  • Cukinie, młode i cienkie, 4 sztuki
  • Łosoś wędzony norweski, 200g
  • Serek śmietankowy almette (lub kiri lub philadelphia), 1 opakowanie
  • świeży koper, 1 pęczek
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinie myjemy, obcinamy końce i używamy obieraczki do jarzyn tak aby z warzywa wyciąć cienkie długie plastry. Grubość plastra wychodzi ok. 2-3mm.

  2. Cukinie delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem (ja robiłem wersję ostrzejszą, więc więcej pieprzu).

  3. Przyprawioną cukinię wrzucamy na rozgrzaną patelnię i obsmażamy przez 30s z każdej strony (można lekko zarumienić). Zdejmujemy z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku. Przyrządzanie cukinie jest trochę pracochłonne bo maksymalnie można jednorazowo na patelni obsmażyć maks 6 plastrów. Ale oczywiście zależy wielkość ta zależna jest od długości cukinii i wielkości patelni.

  4. Łososia tniemy w cienkie paski.

  5. Z odsączonej cukinii tworzymy przekładańca w następujący sposób: plaster cukinii - cienka warstwa serka i posiekany koper - plaster cukinii-warstwa łososia. Tak układamy kilka warstw. Całość zakańczamy uformowanym cienkim rulonem sera i gałązkami kopru.

  6. Jeśli zostanie nam łososia i serka, można zrobić małe roladki łososiowo-serowe, gdyby komuś doskwierał głód. Ale w wbrew pozorom przystawka syta.

  7. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madziak 09 listopada 2010 Homer gratuluję pomysłu, fantastyczny przepis. Może moja cukinia nie była najmłodsza, ale mimo wszystko smakowało wybornie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 01 listopada 2010 Bardzo ciekawy pomysł. Daje do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Homer 31 października 2010 Oczywiście zapomniałem dodać, że wszystko ma być później schłodzone w lodówce. Dzięki za uwagę :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pistacja 31 października 2010 Gdyby zawinąć w folię, schłodzić w lodówce a później pokroić na kawałki to by była świetna propozycja na imprezę:) Bardzo mi się podoba. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń