Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przekładaniec z powidłami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 223
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 223
Składniki
2–3 tygodnie wcześniej. Porcja: 390 kcal; Cena porcji: ok. 1 zł.
Miód, cukier oraz masło podgrzewaj, aż się stopią i dokładnie połączą. Zdejmij z ognia. Odstaw do wystudzenia. Następnie dodaj mąkę pszenną, jajka i sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku. Dosyp sól oraz przyprawę do piernika.
Ciasto piernikowe dokładnie wyrób i przełóż do kamionkowego lub emaliowanego naczynia. Przykryj lnianą ściereczką. Odstaw w chłodne miejsce na 2–3 tygodnie. Wyrobione ciasto jest dosyć luźne, po leżakowaniu w zimnie stanie się gęstsze i znacznie twardsze.
Na 7 dni przed świętami dwie duże foremki do keksów posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Ciasto podziel na dwie równe porcje. Uformuj z nich grubsze, podłużne placki. Przełóż do przygotowanych foremek, równomiernie rozłóż na spodach.
Blachy z piernikami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Piecz 50–60 minut. Odłóż na 4 dni
Następnie każdy piernik rozetnij na dwa równe placki. Powidła lekko podgrzej (stale mieszając, aby się nie przypaliły), przetrzyj przez sitko. Połącz z posiekanymi orzechami. Placki przełóż przygotowanym nadzieniem. Lekko dociśnij. Obciąż deseczką, odłóż jeszcze na 3 dni.
Przed podaniem wierzch pierników udekoruj paseczkami zrobionymi z lukru. Podziel na porcje.Źródło: Naj