Do góry

Desery Przepis na:

Przepis na oponki

Przepis na oponki

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3814

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Przepis na oponki"

Składniki

  • 20 dag margaryny
  • 50 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 50 dag półtłustego twarogu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • żółtko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rumu
  • olej do smażenia
  • kolorowy lukier do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Stop margarynę, ostudź. Twaróg zmiel. Do miski wsyp mąkę, proszek, cukier, sól. Dodaj jajka, żółtko, stopioną margarynę, rum oraz twaróg. Wyrób ciasto. Jeśli będzie się kleić, dosyp trochę mąki.

  2. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Foremkami wycinaj duże kwiatki, a w środku małe. Usmaż je na gorącym oleju. Osącz z nadmiaru tłuszczu.

  3. Kiedy oponki ostygną, udekoruj kolorowym lukrem, nabij na patyczki do szaszłyków.

  4. Przepis przysłała Alina Waliczek z Dzimierza

    Źródło: Bella Relaks

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń