Do góry

Desery Przepis na:

Przepis na sernik królewski

Przepis na sernik królewski

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 31

Wypróbowany przepis na "Przepis na sernik królewski"

Składniki

  • 2 żółtka
  • pół kostki zimnego masła
  • 12 łyżek mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • czubata łyżka gorzkiego kakao
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 40 dag trzykrotnie mielonego twarogu (półtłusty lub tłusty)
  • 1
  • 5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 1/4 kostki masła o temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • ziarenka z laski wanilii
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. do miski przesiej mąkę z cukrem pudrem. Wsyp kakao, sól i proszek do pieczenia. Przełóż śmietanę, żółtka i masło w kawałkach. Zagnieć ciasto i podziel je na dwie porcje.

  2. Jedną porcję lekko rozwałkuj i wyłóż na spód formy. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 165° C ok. 15 minut, drugą owiń folią i włóż do zamrażarki.

  3. Twaróg i mąkę ziemniaczaną połącz z cukrem pudrem, dodając kawałki miękkiego masła. Dokładnie zmiksuj (najlepiej na średnich obrotach). Wbij 2 jajka (każde miksuj ok. minuty), a na koniec wsyp ziarenka wanilii.

  4. Masę wylej na podpieczony i ostudzony spód. Na to zetrzyj drugą część kakaowego ciasta i piecz sernik ok. 60 minut w temperaturze 165° C.

  5. Wyjmij i zostaw do całkowitego wystygnięcia. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń