Do góry

Desery Przepis na:

Przepis na tort czekoladowy

Przepis na tort czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10029

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Przepis na tort czekoladowy"

Składniki

  • po 100 g cukru, gorzkiej czekolady, masł a i mąki tortowej
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kawy mielonej Krem:
  • 1/2 l mleka
  • 120 g cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 300 g masła
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 50 ml rumu Polewa:
  • tabliczka białej czekolady
  • 50 g masy marcepanowej
  • cukier puder
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Stopioną i schłodzoną czekoladę ucieramy z masłem, żółtkami i cukrem waniliowym. Mieszamy z pianą ubitą z białek i cukru. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kawą. Ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy 45 minut w 160°C. Zimne dzielimy na trzy krążki.

  2. Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Studzimy, mieszając. Masło ucieramy, dodając po łyżce budyniu. Na koniec mieszamy z orzechami i rumem. Kremem przekładamy placki.

  3. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą. Marcepan zagniatamy z łyżeczką cukru pudru. Wycinamy z niego gwiazdki, dekorujemy tort.

  4. Czas przygotowania 85 minut. Cena jednej porcji 1,80 zł.

  5. Wartość odżywcza jednej porcji 410 kcal Białko 17 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 58 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń