Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg pieczony

Pstrąg pieczony

Autor: GojaSM

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 567

Dodano: 13.11.2014

Odsłon: 4003

Pyszny, aromatyczny, lekko kwaskowy. Smakował mi bardzo, zwłaszcza ta rumiana, chrupiąca skórka. Polecam :)

Składniki

  • 2 pstrągi
  • natka pietruszki (3 - 4 nieduże gałązki)
  • 3 świeże listki szałwii
  • sok z 1/2 cytryny (3, 4 łyżki)
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pietruszkę i szałwię opłukać, drobno posiekać (otrzymałam 2 łyżki stołowe). Czosnek obrać i zmiażdżyć. W naczyniu wymieszać sok z cytryny z miodem dodać czosnek, zieleninę oraz olej. Wymieszać.

  2. Pstrąga należy oczyścić z łusek, obciąć głowę i płetwy.
    Opłukać w zimnej wodzie, posolić z zewnątrz i w środku szczyptą soli. Zamarynować na minimum 30 minut przed pieczeniem. Marynatę należy również włożyć do środka ryby (pstrąga marynuję od razu w naczyniu żaroodpornym w którym będzie pieczony). Piec 40 min w 180 st. Do rumianej skórki :)
    Ps. u mnie piekarnik bez termoobiegu (góra - dół). Mięso powinno być upieczone ale nie spalone, jeśli skóra się zarumieni a ryba nie będzie upieczona przykryjcie folią aluminiową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń