Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg tęczowy w folii z wiosennymi warzywami i świeżym tymiankiem

Pstrąg tęczowy w folii z wiosennymi warzywami i świeżym tymiankiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 472

Dodano:

Odsłon: 1036

Dzisiaj dla odmiany na obiad jest ryba ! Nie taka zwyczajna, oj nie. Mianowicie chodzi o pstrąga. Przyrządzony w dietetyczny sposób pstrąg jest świetną alternatywą do niskokalorycznego mięsa drobiowego. Bogaty w białko, witaminy z grupy B oraz nienasycone kwasy tłuszczowe pstrąg nadaje się z powodzeniem jako danie główne czy składnik sałatek oraz jako przystawka. Zawinięty w folię z dodatkiem czosnku oraz świeżego koperku jak i odrobiny masła idealnie nadaje się na stół dla każdego kto lubi ryby inne niż smażone na oleju :)

Składniki

  • 2 pstrągi tęczowe
  • przyprawa do ryb ( lub jeśli nie macie - tymianek ( świeży jeśli macie ), zioła prowansalskie
  • łyżeczka masła
  • świeży koperek ( parę listków )
  • pieprz cytrynowy ( najlepszy jeśli chodzi o ryby )
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie : plasterek lub 2 cytryny
  • warzywa na patelnię - Hortex ( o ile się nie mylę jest tam 450 g )
  • wegeta
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Rybę obrać z łusek i opłukać. Położyć na przygotowanej folii aluminiowej i oprószyć dokładnie przyprawami. Używając cytryny, połóż ją na wierzchu bądź w środku ryby. ( dzięki temu, podczas pieczenia, sok uwolni się i wsiąknie w mięso ryby - smak o wiele lepszy, bardziej orzeźwiający ).
    Na wierzchu ułóż ząbek czosnku pokrojony w plasterki, dodaj łyżeczkę masła i połóż świeży koperek.
    Zawinąć w folię i wstawić do pieczenia na 15-20 minut w temperaturze 200°C.

  2. Warzywa włożyć na patelnię i posypać łyżką wegety, podlać odrobiną wody, aby nie przypaliły się na patelni. Smażyć do momentu miękkości.
    Udekorować świeżym tymiankiem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 lutego 2018 No i to jest to :D
Pstrąga tęczowego mamy co tydzień i jest przepyszny. Polecam od sprawdzonych dostawców, u nas od kolegi z jego stawów :)

Świetny przepis Angel, a ta francuska muzyczka świetna xD
Odpowiedzi: 14 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń