Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pstrąg w galarecie"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 191
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 191
Składniki
Sprawione ryby myjemy, osuszamy, nacieramy solą. Wszystkie jarzyny obieramy, płuczemy. Ryby, warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz wkładamy do rondla. Zalewamy taką ilością wody, żeby ryby i jarzyny były lekko przykryte. Gotujemy 25 minut na małym ogniu.
Delikatnie, łyżką cedzakową, wyjmujemy ryby, zdejmujemy z nich skórkę i układamy na półmiskach. Studzimy. Wywar przecedzamy.
Do litra podgrzanego wywaru dodajemy namoczoną w zimnej wodzie żelatynę, jeśli trzeba nieco solimy. Gdy wywar się zagotuje, odstawiamy do ostudzenia.
Pstrągi dekorujemy według uznania, np. natką pietruszki, groszkiem konserwowym, plasterkami cytryny, jajkami gotowanymi na twardo, małymi pomidorkami.
Zalewamy krzepnącą galaretą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Źródło: Rewia