Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ptysie śmietankowe"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Przepis przysłała Małgorzata Sopata z Rytra.
Do rondelka wlej szklankę wody. Dodaj margarynę, rozpuść. Wsyp sól, wymieszaj. Zdejmij z ognia, wsyp mąkę. Ponownie postaw na ogniu, dokładnie wyrób drewnianą łyżką. Lekko ostudź, dodaj jajka, połącz.
Ciasto włóż do szprycy, uformuj ptysie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz 20-25 minut w temp. 200°C.
Galaretkę rozpuść w pół szklanki wody. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj galaretkę, połącz. Ptysie przekrój na pół, napełnij kremem. Posyp cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 40 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 1,20 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie